Els nostres símbols

Emblema

L'emblema del nostre moviment és “una creu de vuit puntes, coberta amb una flor de lis daurada”. Va ser elegit pels fundadors del moviment a Colònia el 1956.

La creu vermella de Malta recorda l'ideal de l'antiga cavalleria, en particular la de l'Ordre de Sant Joan de Jerusalem, el vermell és el color de la generositat i el coratge. Els vuit punts també recorden la religió dels membres del nostre moviment, i el vermell, la sang dels màrtirs. Els vuit punts il·lustren, per als antics Cavallers de Malta, les vuit virtuts de les Benaurances del Sermó de la Muntanya que adquiririen.La flor de lis és l'emblema universal dels exploradors, que recorda la flor de lis que apunta cap al nord a tots els antics mapes – i per tant a la direcció correcta –, i els seus punts il·lustren les tres virtuts principals dels exploradors , és a dir, franquesa, abnegació i puresa. L'emblema del moviment es porta a la boina, el pit, la sivella del cinturó i a la bandera: el baussant.

 


Baussant

El Baussant és la bandera dels Guies i els Scouts d'Europa. La paraula “Baussant” ve del francès antic i significa “beau signe” o “formós signe”. Aquest estendard va ser creat i adoptat el 1966 durant el pelegrinatge del moviment per celebrar el mil·lenni de la Muntanya Saint Michel.

S'inspira directament a l'estendard templer i té un fons de dos tons, negre a l'esquerra i blanc a la dreta. Igual que al gonfanon templer, on se superposen, aquests colors il·lustren la lluita del bé contra el mal. Sobre aquest fons hi ha l'emblema del moviment, és a dir, la creu vermella de Malta amb una flor de lis daurada. Els Guies i Scouts d'Europa es comprometen solemnement a aquest Baussant quan fan la seva Promesa.

 


Uniforme

El propòsit de l´uniforme és formar un grup únic i unit, sense mostrar cap diferència d´estils de roba que indiqui l´origen o el nivell social. Expressió visual de tota la pedagogia, l'ús de l'uniforme de escolta és també un signe que mostra la unitat de la Unió on sigui que hi hagi grups de Guies i Scouts d'Europa. 

L'uniforme consisteix en pantalons o faldilla de color blau marí i camises beix, blau marí o blau clar, segons el grup d'edat i, eventualment, el camp d'activitat (per exemple, escoltes de muntanya o marins).

Tots porten un cinturó de cuir amb la creu d'explorador a la sivella, símbol de l'aventura exploradora, recordant-los que “posar-se el cinturó és acceptar lliurement la disciplina, estar a punt per partir”.

A la camisa hi ha insígnies cosides que mostren les diferents etapes de desenvolupament de l'explorador, com classes, insígnies, insígnies de competència… Animen els exploradors més joves a aprendre de la seva gent gran, i així créixer. Altres insígnies hi són per mostrar la seva pertinença a Guies i Scouts d'Europa, però també que pertanyen al seu país, regió, grup i patrulla (bandes).

Els Scouts i Guies porten una boina amb dues corretges o un barret de quatre pastes, depenent de l'associació.

El mocador és la divisa universal dels escoltes. Es pot utilitzar tant per als jocs com per a les benes de primers auxilis.