· 

800 guies i scouts d'Europa participen com a voluntaris a la JMJ de Lisboa

La UIGSE-FSE s'ha convertit en l'organització que més voluntaris ha aportat a la visita del Papa Francesc a Portugal, amb la presència més de 30 joves catalans del moviment.

Un grup de voluntaris espanyols de Guies i Scouts d'Europa durant la JMJ. FOTO: Edmond Blaise
Un grup de voluntaris espanyols de Guies i Scouts d'Europa durant la JMJ. FOTO: Edmond Blaise

De l’1 al 6 d'agost, més d’1,5 milions de persones es van reunir a Lisboa per viure la Jornada Mundial de la Joventut, un dels esdeveniments internacionals més multitudinaris que té com a objectiu reunir els joves de tot el món el Papa Francesc. 

Aquesta edició ha estat possible gràcies al treball de més de 25.000 voluntaris, 800 dels quals han estat de la Unió Internacional de Guies i Scouts d'Europa, la UIGSE FSE, que un any més ha estat l'organització que més voluntaris ha aportat per poder celebrar aquest esdeveniment.

 

 

Entre el total de voluntaris, cal destacar la presència de 31 joves catalans i 87 procedents de la resta d'Espanya que des del dia 28 de juliol han pogut compartir aquestes jornades amb escoltes i guies de 15 països. Tots ells han compartit dies de servei i alegria en un campament scout instal·lat a la localitat d'Oeiras, a uns metres de la platja de Sant Amaro.

Durant gairebé dues setmanes, els membres de la branca vermella (joves de més de 17 anys) d’aquest moviment d’escoltisme catòlic fundat l’any 1956, han ofert diversos serveis perquè la JMJ pogués tirar endavant. L’organització central, en coordinació amb els responsables de la UIGSE a Portugal, va asingar als respectius equips (clans i focs) que van viatjar a Lisboa una sèrie de tasques a fer durant l’esdeveniment: des de repartir menjar als peregrins, fins a coordinar la seguretat de les activitats principals de la JMJ, com la Vigília d'adoració al Santíssim o la Missa presidida pel Sant Pare.

Vivint l'esperit scout

Tot i l'intens treball, també hi va haver temps per gaudir de l’esperit scout i la vida del campament. Sense anar més lluny, el diumenge 31 de juliol, es va celebrar el Dia de la UIGSE, que va tenir com a activitat central un Gran Joc (element característic de la pedagogia scout, on scouts i guies han de competir per equips tot resolent proves relacionades amb la progressió i enfocades a una temàtica concreta), on van poder conèixer els scouts i guies dels diferents països.  Aquell mateix dia, va tenir lloc una tarda de ball en què l'orquestra internacional de la UIGSE va interpretar cançons populars dels diferents països.

A la tarda, els voluntaris es van sumar a la comunitat parroquial d'Oeiras per celebrar la Santa Missa (indispensable en les activitats del nostre moviment), un acte que va comptar amb la participació de l'Ordre Mundial de Malta. El dia, que donaria peu a l'inici de les activitats de voluntariat dins de la JMJ, va acabar amb una tradicional vetllada scout animada pels escoltes de Suïssa.

Trobada amb el Papa Francesc

A partir del dia 1 d'agost van començar a arribar pelegrins de tot el món per participar en els diferents actes organitzats a Lisboa, i els voluntaris de la nostra associació van ser repartits per diferents punts de la ciutat per dur a terme els respectius serveis. Tot això, sense perdre de vista la finalitat més transcendental de l’escoltisme, i que s’inclou a la promesa scout: el servei a Déu ia l'Església. Per aquest motiu, la UIGSE va vetllar perquè cada dia es poguessin celebrar fins a tres misses al campament.

Guies voluntàries atenen als peregrins.Foto: Pia Castell
Guies voluntàries atenen als peregrins.Foto: Pia Castell

Després de diversos dies de servei i preparatius, el 3 d'agost va arribar el Papa Francesc a Lisboa, i amb ell els actes multitudinaris que han marcat aquesta Jornada Mundial de la Joventut. El primer, encara sense el pontífex, va ser la Missa d'Obertura al Parc Eduardo VII, presidida pel Cardenal Patriarca de Lisboa, Manuel Clemente, on scouts i guies van ajudar a la organització. L'endemà, es va celebrar el Via Crucis al mateix escenari, ja amb la presència del Papa Francesc.

 

Durant el cap de setmana, tots els assistents es van desplaçar al Campo da Graça, ubicat a la vora del riu Tajo, on es van celebrar la vigília d'adoració i la Santa Missa presidida pel Papa Francesc. Aquí, scouts i guies van tenir un paper fonamental perquè l'esdeveniment funcionés segons el previst. Dissabte, es van encarregar de buidar tones de menjars per repartir els pelegrins, i durant el diumenge, van ajudar a distribuir la comunió als fidels.

L'experiència a la JMJ va culminar amb la trobada del Papa Francesc amb tots els voluntaris. Allà, el pontífex va recordar la necessitat de, com la Verge Maria, estar sempre a punt per servir, i fer-ho amb alegria. Una màxima que va lligada, precisament al nostre lema: Estar Sempre Alerta!

Els 800 membres de la UIGSE a la JMJ. Foto: Jean Gerineaud
Els 800 membres de la UIGSE a la JMJ. Foto: Jean Gerineaud

Escribir comentario

Comentarios: 0