· 

Sant Josep, patró de la promesa!

De moltes realitats és protector Sant Josep. De l’Església universal, del seminari, de les vocacions, dels pares de família, del treball i de la bona mort. Però durant aquests dies de preparació per a la seva festa, i resant també per tots vosaltres, me n’he adonat que també és patró de les guies i els scouts malgrat mai hagi sigut declarat!

 

D’una manera admirable, Déu el va anar preparant perquè pogués viure la Promesa. Ens apropàvem a la plenitud del temps, a cavall entre l’Antic Testament i la Nova Aliança. Sant Josep es caracteritzava per ser un home de paraula, el seu honor és la seva paraula. Amb una consciència rectament formada amb les Sagrades Escriptures, Sant Josep se’ns enamora de la criatura més pura i formosa de tota la humanitat. Només un cor senzill i cast era capaç de descobrir la grandesa de la Verge Maria. I aquí comença el “gran joc” de la Providència Divina. Davant el sobtat i miraculós embaràs de la Verge Maria, Sant Josep entra en profund dolor i contradicció, fins que despert en la son de la nit descobreix i s’entrega a l’estrategia misericordiosa del Senyor que ve a salvar la humanitat caiguda.

 

Quantes vegades hem descobert en la mirada dels nostres llobatons aquesta espurna de fe cega envers les seves akeles. Quantes vegades fatigats pel camí han necessitat les estratègies de kaa i Baloo. Quantes vegades amb l’enyorança dels pares han sentit el temor i la basarda de la nit fins que han sigut distrets i templats pels vells llops.

 

Sant Josep, patró de la branca groga! Precisament és això el què volem que visquin els llobatons! En la gran caça de la vida, tots nosaltres hem de recordar allò que el gran Patriarca ens ensenya. La mirada fixa en el Senyor, que se’ns fa Providència en tots els esdeveniments i circumstàncies que ens succeeixen. Descobrir amb humilitat i senzillesa de cor que el millor camí de la nostra vida és seguir la voluntat i la vocació que Déu ens regala! Sortir de nosaltres mateixos per veure com Déu ens va guiant en la gran caça de la nostra vida.

 

 

Contemplem a Sant Josep en la seva aventura a Betlem. Era el poble de la seva família. Pensava conèixer-ho bé. Es creia segur que trobaria l’escalf dels seus. I el Senyor va voler purificar-lo fins i tot d’això perquè es refies només d’Ell i perquè aprengués a viure seguint l’estil que el Messies ens ensenyaria.

 

També nosaltres hem passat per l’experiència de les contradiccions  de la vida. I cada cop més contemplem les nostres guies i scouts sacsejats per l’adolescència i pels impuds de la nostra societat. Sant Josep patró de la branca verda! A Ell li demanem que en l’aventura de la vida ens ajudi a centrar la mirada en Jesús. Que en el nostre escoltisme aprenguem a viure amb el mateix estil de vida que el Redemptor ens va ensenyar.

 

Amb quant amor Sant Josep, el fuster, devia haver preparat a Nazaret el bressol de fusta, les joguines, les baranes i tantes altres coses per l’Infant Jesús! I Déu va buscar una altra preparació per a ell. Que en el camí de la vida, la mirada sigui sempre vers Déu. Quantes vegades nosaltres ens busquem a nosaltres mateixos, volem imposar la nostra voluntat, no acceptem les contrarietats amb paciència i alegria, no cerquem la voluntat del Pare. Sant Josep ens hi ajudi!

 

I ja situat a Betlem, correm cap a Egipte, la vida del Nen Déu està en perill! Egipte el gran desconegut. Signe de totes les esclavituds dels Poble d’Israel. Lloc de mals records. També d’aquesta manera el Senyor va voler guarir les ferides del cor, els records negatius. També així va voler manifestar que fins i tot en les tenebres Jesús vol brillar i esser el nostre únic alliberador. I va mostrar el camí per fer-ho, camí que ens recorda la nostra pròpia naturalesa, creada i relacional. Sant Josep va descobrir el gran tresor! Servir a Jesús i a Maria! Viure la vida amb actitud de servei. Encara més, transformar la seva vida en un acte de servei. És la riquesa dels petits!Qui perdi la seva vida la guanyarà! Ens ho creiem? Ho vivim? Sant Josep, patró de la branca vermella!

 

Uf! Quantes realitats de l’escoltisme que Sant Josep ens pot ensenyar! Fins i tot ens les pot regalar! Acudim a Ell, per veure’ns a nosaltres mateixos, les nostres actituds i la nostra vida davant de Jesús!

 

Ad Mariam, Europa! Sí, amb el cor de Sant Josep conquistarem el Cor de Maria i amb Ella, Europa per Crist!

 

Mn. Jordi Peña


Escribir comentario

Comentarios: 0